AI în industria auto: La ce ne putem aștepta în viitor?

Industria auto este într-o continuă evoluție, iar inteligența artificială contribuie la aceasta, în moduri pe care până acum nu le credeam posibile. Aceasta permite progrese tehnologice remarcabile, care îmbunătățesc semnificativ mașinile, prin extinderea unor capacități existente și includerea unora complet noi.

 

Descoperă în continuare ce noutăți va aduce integrarea inteligenței artificiale în industria auto.

 

 

Eficientizarea proceselor de producție

 

Unul dintre cele mai importante moduri, prin care AI influențează industria auto, constă în eficientizarea proceselor de producție. Inteligența artificială poate detecta și preveni defectele, accelera ritmul de lucru și îmbunătăți progresele tehnologice. Starea echipamentelor de producție este monitorizată constant, pentru detectarea la timp a defecțiunilor și reducerea timpului de nefuncționare.  

 

Printr-un control al calității îmbunătățit, sunt reduse pierderile de resurse și costurile de producție. AI se poate utiliza în fiecare etapă a producției, chiar de la design, pentru a optimiza întregul proces.

 

De asemenea, roboții cu inteligență artificială integrată pot prelua sarcini complexe de asamblare a componentelor auto, cu o precizie ridicată, care diminuează costurile generate de forța de muncă.

 

 

Îmbunătățirea experienței clienților

 

Serviciul de clienți oferit de producătorii auto este îmbunătățit considerabil, prin utilizarea inteligenței artificiale. Cu ajutorul ei, oamenii de vânzări pot sprijini mult mai eficient clienții, cu informații relevante, utile în îmbunătățirea deciziilor de achiziție.

 

Accesul la date, precum achizițiile anterioare sau interacțiunile cu clienții, se face mult mai eficient. AI se poate utiliza pentru a îmbunătăți serviciul de customer care în nenumărate moduri, oferind clienților o experiență personalizată.  

 

 

Prezicerea problemelor, înainte de a afecta funcționarea mașinii

 

Pentru a diagnostica ce nu funcționează la mașina ta, trebuie să mergi la un service Land Rover Constanța, unde tehnicienii vor efectua o diagnoză auto. Inteligența artificială revoluționează modul în care poți avea grijă de mașină, prin prezicerea problemelor de întreținere, înainte de a se transforma în daune majore și costisitoare.

 

AI analizează datele disponibile din experiențele anterioare ale altor mașini, în situații similare. După analizarea lor, va folosi informațiile, pentru a evalua dacă necesită atenția ta. În acest mod, sunt evitate reparațiile costisitoare și îți este menținută siguranța la volan.

 

Cu AI, vei avea acces la informații complete despre starea de funcționare a mașinii tale, fiind o unealtă utilă în întreținerea corespunzătoare a mașinii.

 

 

Îmbunătățirea conducerii autonome

 

Utilizarea tehnologiei de machine learning în industria auto nu este recentă, fiind întâlnită încă din anii 1950. Aceasta poate fi implementată astăzi în mai multe moduri, precum conducerea autonomă, eficientizarea consumului de combustibil și mentenanța predictivă.

 

Astfel, prin machine learning, mașinile își îmbunătățesc abilitățile de conducere autonomă, utilizând senzori, camere și radare care colectează date în timp real despre împrejurimile în care află. Un algoritm AI analizează aceste date și ia decizii în consecință, de ajustare a vitezei în funcție de trafic sau de schimbarea benzii și evitarea obstacolelor.  

 

Mașinile care se conduc singure au făcut deja senzație pe străzile din San Francisco. Cu sute de mii de kilometri parcurși și puține incidente, acestea sunt cu siguranță mașinile viitorului.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, eroarea umană este principalul factor responsabil de producerea accidentelor auto. Machine learning poate juca un rol crucial în prevenirea lor și îmbunătățirea siguranței la volan.

 

Astăzi, producătorii auto pun la dispoziția clienților mașini cu niveluri intermediare de autonomie, însă pe măsură ce tehnologia avansează, vom vedea vehicule complet autonome¸ capabile să navigheze fără intervenție umană.

 

 

Siguranță sporită a mașinilor automate

 

IoT permite conectarea la internet a obiectelor utilizate zilnic, pentru a distribui și colecta date, cu un minim de intervenție umană. În industria auto, IoT sporește siguranța vehiculelor autonome, ajutând conducătorii auto să anticipeze cu ușurință ce vor face ceilalți participanți la trafic.

 

IoT nu contribuie doar la îmbunătățirea siguranței automobilelor, ci și a confortului pe care le oferă. Ca atare, acesta poate fi utilizat alături de alți senzori din interiorul vehiculului, pentru a îmbunătăți experiența de condus. Astfel, orice manevră de condus se va realiza mult mai ușor, fără incidente.

 

Nu în ultimul rând, poate ajuta la protejarea mediului înconjurător, prin colectarea datelor despre modul în care sunt utilizate automobilele și impactul lor asupra naturii.

 

 

Personalizarea experienței de condus

 

Tehnologiile AI pot crea o experiență personalizată de condus pentru șoferi și pasageri. Mașinile pot învăța preferințele utilizatorilor, prin adaptarea setărilor la comportamentul șoferului. Astfel, cu AI se va putea ajusta automat poziția scaunului, preferințele muzicale sau temperatura din habitaclu, în funcție de persoana care conduce.

 

Ți-ar plăcea să te poți urca la volanul mașinii, iar nevoile tale să fie anticipate în timp real? Ei bine, cu AI este posibil, iar experiența ta de condus poate fi semnificativ îmbunătățită. Spre exemplu, îți poate sugera o rută alternativă de condus, în funcție de trafic sau de condițiile meteo sau îți poate face o recomandare de stație de încărcare, atunci când detectează că bateria este aproape de epuizare.

 

 

Baterii EV mai sigure și mai performante

 

Trecerea la vehiculele electrice va beneficia de AI, prin optimizarea managementului energiei și a performanței. Astfel, utilizarea bateriei poate fi ajustată la condițiile de drum și la stilul de conducere, îmbunătățind autonomia mașinilor electrice.

 

De altfel, bateriile mașinilor electrice produc îngrijorare în ceea ce privește siguranța și performanța. Potrivit unor cercetări realizate în cadrul Universității din Arizona, machine learning ar putea preveni bateriile EV să explodeze din cauza supraîncălzirii.

 

Alături de a face bateriile electrice mai sigure, AI poate contribui și la îmbunătățirea performanței și a sustenabilității acestora.

 

 

Eficientizarea navigației și a conectivității

 

Sistemele de navigație cunosc deja o îmbunătățire semnificativă, datorită tehnologiei inteligente artificiale. Prin urmare, este mult mai simplu să ajungi la destinația dorită, cu sugestii personalizate în timp real, adaptate la condițiile de trafic sau la lucrările de întreținere a drumurilor. În acest mod, reduci durata călătoriei și consumul de combustibil.

 

AI va influența și conectivitatea între vehicule și infrastructură (V2X), pentru a facilita o mai bună gestionare a traficului, fiind transmise în timp real alerte referitoare la pericolele de pe drum sau modificările din trafic.

 

Cu tehnologia V2X, vehiculele pot partaja informații între ele sau cu unitățile de infrastructură rutieră, cu rolul de a îmbunătăți traficul și a preveni accidentele.  

 

 

Protejarea mediului înconjurător

 

Sustenabilitatea este o prioritate în industria auto, iar AI poate contribui major la reducerea impactului pe care mașinile îl au asupra mediului. Odată ce vehiculele autonome devin o normalitate, se pot reduce emisiile poluante.

 

Totodată, AI contribuie la protejarea mediului și prin optimizarea proceselor de fabricație și diminuarea deșeurilor rezultate.

 

AI va schimba industria auto, prin îmbunătățirea experienței de condus, eficientizarea proceselor de producție, protejarea mediului și creșterea siguranței pe șosea. Deși robotaxiurile sunt încă o noutate și mașinile cu o autonomie de nivelul 1 și 2 sunt cele mai răspândite, se așteaptă ca piața de vehicule autonome să se tripleze în următorii ani.

 

Integrarea tehnologiei AI poate fi remarcată și la vehiculele Land Rover. Anul 2025 va aduce pe piață mașini Land Rover și Jaguar construite pe platforma Nvidia Drive, ce va oferi funcții AI, precum vizualizarea avansată a mediului înconjurător.

 

Te asigurăm că în atelierul nostru utilizăm cele mai avansate echipamente de diagnoză și service, dedicate automobilelor Land Rover, Range Rover și Jaguar. În plus, în magazinul Land Atelier găsești accesorii Land Rover Discovery, arbore Land Rover, piese originale și OEM, pe care le poți comanda cu ușurință online.

 

Indiferent dacă ai nevoie de reparații sau piese auto pentru orice model de Land Rover, Range Rover și Jaguar, cu Land Atelier ai alături un partener de încredere. Discută cu unul dintre consultanții noștri și adu-ți mașina în service, pentru revizii de rutină, diagnoze auto și reparații auto de încredere!

Blog
ARTICOLE SIMILARE
Contacteaza LandAtelier