Care sunt semnele unui motor calat și cum poate fi evitat?

Motoarele cu ardere internă disponibile astăzi sunt performante și durabile, însă fără o întreținere adecvată, pot apărea defecțiuni dificil sau imposibil de remediat. Calarea și griparea motorului se numără printre acestea.

 

Află din acest articol care sunt cauzele și semnele unui motor calat, ce presupune un motor gripat, dar și cum să previi astfel de probleme.

 

 

Ce înseamnă calarea motorului?

 

Calarea motorului apare atunci când motorul se oprește brusc în timpul funcționării. În cazul în care încerci să îl pornești, vei remarca zgomote neobișnuite ale demarorului. Motorul se învârte, dar cu toate acestea, nu pornește.

 

Singurul lucru pe care îl poți face într-o astfel de situație, mai ales dacă nu ai cunoștințe de mecanică, este să mergi la un service auto, pentru o diagnoză corectă.

 

 

Cauze care duc la calarea motorului

 

Cele mai frecvente cauze, ce pot duce la calarea unui motor, includ:

 

  • Lipsa unei lubrifieri adecvate a motorului

Componentele principale ale motorului, respectiv vibrochenul, pistoanele și cilindrii, sunt în continuă mișcare. Tocmai de aceea, ele sunt supuse unui risc ridicat de uzură, care poate fi încetinit, prin asigurarea unei lubrifieri adecvate.

 

Folosirea unui ulei de motor de o calitate slabă sau în cantitate insuficientă, este una dintre principalele cauze ale calării motorului.

 

  • Supraîncălzirea motorului

Lichidul de răcire este și el important, pentru o funcționare optimă a motorului. Lipsa sau pierderea lui produce supraîncălzirea motorului, care duce la calarea lui.

 

  • Probleme la sistemul de aprindere

Defectarea componentelor sistemului de aprindere, respectiv bujiile, poate duce la calarea motorului. Fiind consumabile, bujiile se schimbă la aproximativ 30.000 de kilometri, însă există și situații când este necesară înlocuirea lor înainte de vreme.

 

  • Defectarea sistemului de alimentare

Înfundarea unui filtru de combustibil poate părea neînsemnată, însă dacă este trecută cu vederea, duce la calarea motorului. La fel se întâmplă și cu injectoarele uzate, care cauzează oprirea bruscă a motorului, întrucât împiedică arderea corectă a amestecului de aer și combustibil în cilindri.

 

  • Lipsa de funcționare a sistemului de admisie

Un sistem de admisie care nu funcționează corespunzător, nu permite o circulație corectă a amestecului de aer și combustibil, ducând, de asemenea, la calarea motorului.

 

 

Care sunt semnele unui motor calat?

 

Descoperă mai jos principalele semne ce indică o calare a motorului:

 

  • Aprinderea martorului check engine

Martorul check engine se aprinde și te avertizează că există o defecțiune gravă a motorului. Odată ce apare, nu îl ignora și cere ajutorul unui tehnician auto.

 

Problemele pe care le poate semnala sunt multiple. Spre exemplu, poate fi o pompă injecție Range Rover defectă, din cauza căreia mașina ta să nu mai pornească sau să prezinte pierderi bruște de putere.

 

  • Martorul de supraîncălzire aprins

Aprinderea martorului de supraîncălzire te alertează că temperatura motorului tău nu este una optimă, depășind limitele normale. Oprește mașina cât de repede poți și așteaptă să se răcească motorul, înainte de a porni din nou.

 

Supraîncălzirea motorului poate cauza fisurarea chiulasei sau topirea pistoanelor în cilindrii motorului, ducând chiar la daune ireparabile.

 

  • Abur sau fum de la motor

Fumul sau aburul din zona motorului sunt alte semne ale calării motorului. Persoanele care se regăsesc în această situație, trebuie să oprească mașina și să ceară ajutor, pentru transportarea ei către cel mai apropiat atelier auto.

 

Asigură-te că ai la îndemână un extinctor aflat în termenul de valabilitate, deoarece există riscul de apariție a unui incendiu.

 

 

Motor calat sau gripat?

 

Motorul calat poate fi cauzat de o lubrifiere necorespunzătoare a motorului, care poate duce la griparea lui.

 

Deși un motor calat se oprește brusc, această oprire poate fi temporară și remediată, prin înlocuirea componentelor defecte.

 

Motorul gripat nu mai pornește și poate produce sunete puternice de frecare, din cauza lubrifierii insuficiente sau aburi și fum, care ies de sub capotă. 

 

Reține însă că griparea nu apare brusc, ci cu avertismente care te prevestesc cu privire la ce te așteaptă. Poți observa de timpuriu o reducere a performanțelor mașinii, aprinderea luminii de ulei sau zgomote neobișnuite ale motorului.

 

În ceea ce privește cauzele gripării motorului, acestea includ probleme de lubrifiere sau o supraîncălzire a motorului, ce poate cauza defecțiuni mult mai grave. Lubrifierea inadecvată duce la creșterea frecării între componentele auto, ce conduce la gripare. Aceasta mai poate fi cauzată și de uzura componentelor motorului.

 

Oricare ar fi situația ta, găsești componentele auto de care ai nevoie pe Land Atelier, de la capac culbutori Range Rover, la arbore cotit, lubrifianți, pompă ulei Range Rover, piese pentru direcție sau accesorii auto. Acestea pot fi comandate online, cu livrare rapidă oriunde în țară, fiind compatibile cu autoturismele Land Rover, Range Rover și Jaguar.

 

 

Cum procedezi cu un motor calat?

 

Dacă motorul se oprește brusc, fără să existe semne de supraîncălzire, încearcă să îl repornești, pentru a fi sigur că nu este o eroare de condus. În cazul în care mașina pornește fără probleme, continuă să conduci, însă ai grijă să eviți greșeala care a dus la calarea motorului.

 

Pentru situațiile în care calarea se repetă, trebuie să verifici diferite componente ale mașinii, ce pot fi responsabile de apariția ei, pentru a identifica cauza. Verifică nivelul de ulei și de combustibil, alternatorul sau filtrul de combustibil.

 

Motorul refuză să pornească și nu poți identifica cauza? Atunci contactează un atelier autorizat, dedicat mărcii tale. Un mecanic profesionist va descoperi cauza și soluția, pentru a proteja motorul și a preveni daunele majore.

 

 

Cum procedezi cu un motor gripat?

 

Un motor gripat se oprește imediat, pentru a preveni deteriorarea componentelor lui interne și costuri mai mari de reparație. Orice încercare de a reporni mașina poate cauza daune și mai mari.

 

Contactează un tehnician auto, care va efectua o evaluare amănunțită a motorului. În urma unei diagnoze precise, va identifica ce componente trebuie înlocuite.

 

 

Se mai repară un motor calat?

 

Calarea motorului poate fi remediată, prin înlăturarea cauzei. Componentele uzate se pot înlocui, pentru a te bucura din nou de funcționalitatea mașinii tale.

 

Situația este mult mai complicată cu un motor gripat, întrucât pot fi deteriorate mai multe componente ale motorului, a căror reparație este costisitoare.

 

La acestea, se adaugă și costul manoperei, motiv pentru care unii posesori de autoturisme preferă să înlocuiască complet motorul. Discută cu un mecanic profesionist și află care este cea mai rentabilă variantă pentru tine.

 

Indiferent dacă este vorba despre calarea sau griparea motorului, acestea sunt semne ale unei întrețineri necorespunzătoare a mașinii. De la calitatea consumabilelor pe care le folosești, la frecvența cu care efectuezi reviziile auto și service-ul pe care îl alegi, toate acestea influențează performanța și longevitatea mașinii tale.

 

 

Cum poți să previi calarea motorului?

 

Previne calarea și griparea motorului, prin respectarea intervalului de service. Mașina ta are nevoie de revizii detaliate, prin care se evaluează starea exactă a principalelor componente auto.

 

Asigură-te că mașina are un nivel adecvat de ulei de motor, pentru a permite o lubrifiere corectă a componentelor acestuia interne. În caz contrar, ele se uzează înainte de vreme, ducând la griparea motorului. Respectă recomandările producătorului de înlocuire a uleiului și a filtrelor, și folosește doar consumabile de calitate.

 

Tipul de combustibil pe care îl alegi influențează performanța motorului. Optează pentru un combustibil de calitate, în conformitate cu specificațiile producătorului, pentru a preveni defectarea și oprirea lui bruscă.

 

Nu uita de sistemul de răcire. Acesta previne supraîncălzirea și griparea motorului. Trebuie să te asiguri că există un nivel adecvat de antigel, dar și că întregul sistem de răcire funcționează corect.

 

Acordă atenție acestor detalii și vino la timp cu mașina în service, pentru a prelungi durata de viață a motorului și a preveni reparațiile mult mai scumpe.

Blog
ARTICOLE SIMILARE
Contacteaza LandAtelier