5 Lichide auto esențiale pentru funcționarea optimă a mașinii

Să deții un automobil îți oferă multiple avantaje, dar vine și cu costuri pe care nu le poți neglija. Dincolo de plățile pentru impozit, ITP și asigurarea RCA, trebuie să suporți și costurile de întreținere, respectiv combustibil, revizie și diferite consumabile.

 

Cu toate acestea, poți economisi pe termen lung, eliminând defecțiunile, dacă conduci responsabil, respecți intervalul de service și utilizezi piese și consumabile de calitate, în conformitate cu recomandările producătorului.

 

În acest articol, ne îndreptăm atenția către 5 lichide auto, care sunt esențiale pentru funcționarea oricărei mașini și pe care este important să le înlocuiești la timp.  

 

 


  1. Uleiul de motor

 

Componentele motorului sunt supuse unui risc ridicat de uzură. Pentru a le proteja, este necesar să folosești un ulei de motor de calitate, pe care să îl schimbi la timp. Astfel, motorul este lubrifiat corespunzător, iar uzura și coroziunea sunt prevenite.

 

  • Când se schimbă uleiul de motor?

 

Uleiul de motor se schimbă anual, în timpul unei revizii auto sau la aproximativ 10.000-15.000 de kilometri. Există situații în care trebuie schimbat mai devreme.

 

Prin urmare, dacă observi că uleiul de motor își schimbă culoarea și textura, remarci zgomote ciudate de la motor sau nivelul din baia de ulei este scăzut la o verificare cu joja, atunci este momentul să mergi la un service Range Rover Sport, pentru un schimb de ulei.

 

  • Ce se întâmplă dacă nu schimbi la timp uleiul de motor?

 

Riscurile la care îți expui mașina, dacă neglijezi schimbarea uleiului de motor sunt serioase, cauzând probleme cu pompa ulei Range Rover sau ducând chiar la supraîncălzirea motorului și la avarii ireparabile.

 

Poți schimba singur uleiul de motor sau într-un atelier auto autorizat. În cazul în care optezi pentru prima variantă, alege un ulei de motor de calitate, ținând cont de recomandarea producătorului.

 

Asigură-te că elimini uleiul vechi, înainte de a-l adăuga pe cel nou. De asemenea, la fiecare schimb de ulei, se schimbă și filtrul. Dacă este lăsat neschimbat, acesta se îmbâcsește și afectează pompa de ulei, care se va suprasolicita și defecta.

 

 


  1. Uleiul de servodirecție

 

Să conduci cu un ulei hidraulic vechi, ce conține produse de uzură, poate înfunda pompa de servodirecție și defecta întreg sistemul. Prin urmare, este recomandat să schimbi uleiul la timp și corect, luând în considerare recomandările producătorului.

 

Printre variantele disponibile se află uleiul mineral, care este mai ieftin, dar și cu o durată de viață mai mică. Uleiul semisintetic este rezistent la îngheț, dar își pierde viscozitatea în timp. Un alt ulei ce poate fi utilizat este cel sintetic, care are o durată mai mare de viață, dar și un cost ridicat.  

 

  • Când se schimbă uleiul de servodirecție?

 

Schimbă uleiul de servodirectie după cel mult 50.000 de kilometri sau o dată la patru ani, pentru a preveni uzura pompei.

 

Cu toate acestea, se recomandă verificarea lui o dată la 15.000 de kilometri. De asemenea, se folosește doar lichid de înaltă calitate, iar dacă observi o scurgere, mergi la un atelier auto, pentru a identifica și remedia cauza.

 

  • Ce se întâmplă dacă nu schimbi uleiul de servodirecție la timp?

 

Schimbarea târzie a uleiului de servodirecție poate afecta pompa și crește rezistența volanului, cauzând zgomote la rotirea volanului. Datorită faptului că are rol hidraulic și de răcire, suprasolicită pompa, cauzând defectarea ei și a casetei de direcție.

 

Din fericire, costurile pentru schimbarea uleiului de servodirecție nu sunt mari, fiind mult mai avantajos să îl înlocuiești la timp și să conduci în siguranță, decât să riști defecțiuni grave ale mașinii.  

 

 


  1. Uleiul de transmisie

 

Costurile de reparație a unei cutii de viteze automate pot fi ridicate, dar multe dintre defecțiuni pot fi prevenite, prin efectuarea schimbului de ulei la timp. În caz contrar, componentele mecanice ale cutiei se uzează.

 

Astfel, uleiul unei cutii automate are rolul de a lubrifia componentele ei mecanice și de a preveni coroziunea.

 

  • Când se schimbă uleiul de transmisie?

 

Uleiul la cutia de viteze se schimbă la aproximativ 5-6 ani sau la 60.000 de kilometri parcurși. Unii producători recomandă ca primul schimb să se efectueze la 100.000 de kilometri sau mai mult.

 

Vei remarca că este momentul să schimbi uleiul, atunci când cutia de viteze produce zgomote sau vibrații la schimbarea treptelor sau că schimbarea treptelor se realizează mai greu. Culoarea este un alt indicator, astfel încât uleiul care trebuie schimbat este roșu închis sau maroniu.

 

  • Ce se întâmplă dacă nu schimbi la timp uleiul de transmisie?

 

Un ulei schimbat prea târziu duce la uzura pieselor cutiei de viteze și defecțiuni costisitoare. Uleiul vechi își pierde proprietățile de lubrifiere și accelerează uzura componentelor cutiei de viteze, fără semne ușor de observat.

 

Astfel, riști să le observi când este prea târziu și cutia de viteze este deja deteriorată. Prin urmare, verificarea uleiului de transmisie în timpul reviziei te ajută să preîntâmpini problemele.

 

 


  1. Lichidul de frână

 

Lubrifierea componentelor sistemului de frânare este asigurată de lichidul de frână. În lipsa acestuia, nu poți beneficia de un nivel ridicat de siguranță în timpul condusului. De asemenea, sistemul de frânare se va deteriora.

 

  • Când se schimbă lichidul de frână?

 

Lichidul de frână se schimbă la fiecare 2 ani sau la aproximativ 50.000 de kilometri parcurși. Bineînțeles, stilul de condus, tipul de lichid de frână pe care îl folosești și recomandările producătorului pot modifica acest interval.

 

Îți vei da seama că este momentul să schimbi lichidul de frână, atunci când își schimbă culoarea și devine mai întunecat, se aud zgomote în timpul frânării sau observi o presiune mai mare, atunci când frânezi.

 

  • Ce se întâmplă dacă nu schimbi la timp lichidul de frână?

 

Dacă nu schimbi la timp lichidul de frână, există riscul ca sistemul de frânare să se deterioreze, din cauza coroziunii, care va afecta garniturile și va diminua eficiența frânării. Astfel, siguranța ta la volan este pusă în pericol, existând un risc mai mare de producere a accidentelor, cu atât mai mult la viteze mari.

 

Nu în ultimul rând, să amâni schimbarea lichidului de frână aduce cu sine reparații costisitoare, întreținerea adecvată a mașinii fiind economică pe termen lung.

 

 


  1. Lichidul de răcire

 

Un alt lichid important pentru orice automobil este cel de răcire sau antigelul, care permite menținerea unei temperaturi corecte a motorului. Lipsa sau utilizarea lui necorespunzătoare supraîncălzește motorul, cauzând daune majore.

 

  • Când se schimbă lichidul de răcire?

 

Antigelul nu se schimbă anual, ci la 2-3 ani sau în funcție de recomandările producătorului. O vizită la un service auto te va ajuta să afli dacă antigelul și-a pierdut proprietățile sau este o problemă cu sistemul de răcire al mașinii tale.

 

Pentru a verifica nivelul de antigel, este de ajuns să deschizi capacul radiatorului și să vezi dacă lichidul ajunge la semnul indicat. Acordă atenție întregului sistem de răcire, deoarece coroziunea și diferite defecțiuni reduc eficiența antigelului.

 

  • Ce se întâmplă dacă conduci fără un nivel optim de antigel?

 

Principalul risc al conducerii fără suficient antigel este cel de supraîncălzire a motorului. Antigelul are atât rolul de a menține motorul la o temperatură adecvată, cât și de a preveni ruginirea componentelor sistemului de răcire.

 

Dacă antigelul nu își face treaba, mergi la un atelier auto, pentru a identifica cauza. Poate fi vorba de o galerie Range Rover defectă, un radiator înfundat sau de probleme cu ventilatorul ori cu alte componente ale sistemului de răcire.

 

Toate cele 5 fluide, prezentate în acest articol, sunt vitale pentru a conduce în siguranță și a menține performanțele mașinii. În plus, schimbarea lor cu regularitate nu este costisitoare, în comparație cu daunele pe care le poate produce utilizarea unor fluide uzate și contaminate.

Blog
ARTICOLE SIMILARE
Contacteaza LandAtelier