Aderența și stabilitatea vehiculelor este îmbunătățită considerabil astăzi, prin sistemul de tracțiune integrală Haldex, care se regăsește atât la Volkswagen, Saab și Audi, cât și la Land Rover. Acesta are rolul de a transmite puterea între punțile față și spate, îmbinând eficient avantajele tracțiunii integrale cu un consum redus de combustibil.
Funcționarea sistemului Haldex este asigurată de mai multe componente auto, printre care se regăsește și unitatea de control electronică, despre care vom vorbi în cadrul acestui articol.
Un calculator Range Rover Haldex este unitatea de control electronică, care asigură funcționarea corectă a tracțiunii integrale, în funcție de condițiile de drum. Acesta monitorizează diferențele de viteză dintre punțile față și spate, dar și alți parametri de conducere, pentru a ajusta automat cuplarea punții spate și a asigura o tracțiune optimă.
Cu alte cuvinte, un calculator Range Rover Haldex decide cât cuplu să trimită la roțile din spate, în funcție de condițiile de drum și senzorii cu care este echipată mașina.
Pentru a funcționa corespunzător, un calculator Haldex primește informații de la diferiți senzori, precum acceleratia, ABS, ESP sau senzorul unghiului de virare. În funcție de aceste informații, se determină cuplul necesar, pe care să îl transfere către puntea spate, pentru a asigura o tracțiune optimă.
În cazul unui Range Rover Evoque, este utilizat un sistem de tracțiune inteligent AWD cu Haldex Gen 4 și cu un calculator Haldex, care comunică cu restul sistemelor, respectiv ABS, ECU sau TCM.
Din anul 2019 până în prezent, Range Rover Evoque folosește sistemul Active Driveline AWD, dezvoltat de JLR, care este un sistem cu două ambreiaje controlate electronic pe puntea spate, ce poate să distribuie eficient cuplul dintre roți spate și să asigure o tracțiune optimă.
Acesta poate furniza 100% din cuplul de la puntea spate, doar la o singură roată, pentru a permite călătorii sigure în orice împrejurare, chiar și atunci când condițiile meteorologice nu sunt tocmai favorabile.
Mașina funcționează ca un ansamblu, iar atunci când una dintre componentele ei se defectează, îți creează probleme. În cazul tracțiunii, chiar și o clapetă accelerație Range Rover defectă, poate duce la funcționarea defectuoasă a tracțiunii integrale.
Din fericire, la Land Atelier putem remedia aceste probleme, tehnicienii noștri profesioniști fiind pregătiți să identifice și să remedieze rapid chiar și cele mai complexe defecțiuni întâlnite la Land Rover, Range Rover și Jaguar.
În cazul unui calculator Haldex defect, există mai multe simptome pe care le poți observa, după cum urmează:
Pocniturile sau scârțâiturile din zona transmisiei sunt semne ale unui calculator Haldex Range Rover defect. Mergi la un service, imediat ce le observi, pentru a identifica corect cauza.
Din cauza faptului că un calculator Haldex poate afecta sistemul electric al mașinii, vei experimenta dificultăți la pornirea motorului.
Dat fiind faptul că sistemul Haldex poate afecta funcționarea cutiei de viteze, îți va fi dificil să schimbi viteza cu un calculator Haldex defect.
Poate cel mai evident semn că ai o problemă cu calculatorul Haldex este aprinderea martorului de bord, ce îți arată o problemă în funcționarea lui.
Printre cele mai comune probleme, pe care le poți observa la un calculator Haldex Range Rover, se află următoarele:
Filtrul Haldex are rolul de a colecta impuritățile din uleiul Haldex, ce lubrifiază întreg sistemul de tracțiune integrală. Atunci când se înfundă cu particule, acesta se colmatează, devenind negru sau întunecat la culoare.
De asemenea, filtrul poate căpăta o peliculă groasă, ce îi diminuează capacitatea de filtrare. În plus, uleiul nu mai circulă corect prin sistem, ducând la pierderea tracțiunii integrale, aprinderea martorului DSC sau vibrații în viraje.
Există și cazuri în care un filtru colmatat poate duce la uzura prematură a pompei Haldex și a ambreiajului multidisc. Pentru a preveni aceste probleme, filtrul Haldex se schimbă la fiecare 30.000 – 50.000 de kilometri, împreună cu uleiul special Haldex.
Pentru a-i prelungi durata de viață, se recomandă să se efectueze o curățare a pompei și a carcasei, înainte de a se monta noul filtru.
Așa cum am menționat mai sus, colmatarea filtrului Haldex poate suprasolicita și defecta pompa Haldex. Alte cauze ce duc la defectarea ei includ neschimbarea uleiului la timp, prezența unor depuneri metalice, care blochează rotorul pompei sau existența unei defecțiuni electrice la motorul pompei.
Indiferent de cauză, vei remarca că tracțiunea integrală nu funcționează, apar vibratii la plecarea de pe loc sau se prinde martorul 4X4. De asemenea, vei mai putea observa codurile de eroare P1889, P1888 sau P0606.
Pentru remediere, poate fi necesară înlocuirea pompei, fiind nevoie să se curețe carcasa și filtrul, înainte de a se monta noua pompă.
O altă problemă comună este tocmai arderea calculatorului Haldex sau oxidarea conectorilor, ce poate fi cauzată de infiltrații de apă sau scurtcircuit în pompă. Frecventă la modele Freelander 2 sau Evoque este oxidarea conectorilor.
Atunci când calculatorul Haldex este ars, se manifestă prin afectarea tracțiunii spate, chiar dacă pompa este bună. Mai poți observa că aceasta nu apare în rețea la diagnoză sau vei remarca eroarea CAN BUS, respectiv codul P0606, ce indică o eroare de comunicare.
Această problemă se remediază prin curățarea sau schimbarea conectorilor, putand fi nevoie să se repare sau înlocuiască modul electronic.
Chiar dacă calculatorul Haldex nu are o problemă fizică, poate avea una de soft, cum ar fi un update eronat sau probleme de erori de comunicare. Mai sunt și cazuri în care softul este nepotrivit pentru versiunea mașinii, întâlnite frecvent la calculatoarele utilizate din dezmembrări, fără adaptare.
Vei recunoaște o problemă de soft, atunci când tracțiunea pornește cu întârziere, apar coduri de eroare pe care nu le poți explica sau sistemul nu funcționează corespunzător. Ca modalitate de remediere, îți recomandăm reprogramarea calculatorului Haldex cu echipamentele originale, precum cele utilizate în atelierul nostru.
Întreținerea corectă a sistemului Haldex presupune schimbarea uleiului Haldex la fiecare 40.000 – 60.000 de kilometri, alături de filtru. De asemenea, se recomandă o diagnoză periodică, care să verifice starea pompei Haldex și a presiunii hidraulice.
Oricare ar fi problema pe care tu o remarci la calculatorul Haldex, aceasta poate fi remediată, dacă se efectuează o diagnosticare corectă, prin care salvezi timp și bani. Nu de puține ori, se poate întâmpla ca un sistem Haldex să fie defect din cauza unui filtru colmatat sau a unor conectori ruginiți, fără ca pompa sau calculatorul să fie deteriorat.
Dacă ai probleme cu sistemul Haldex, o galerie admisie Range Rover sau cu orice alte componente auto Land Rover, Range Rover sau Jaguar, contactează-ne! Echipa Land Atelier îți este alături, cu servicii complete de service, revizii, diagnoze și piese originale sau OEM, la prețuri competitive.
Dacă sistemul Haldex rămâne blocat pe FWD, vei avea o aderență scăzută în condiții de zăpadă, ploaie sau off road. De asemenea, mașina nu va mai fi stabilă la viraje și poate să apară o uzură neuniformă a anvelopelor.
Astfel de update-uri sunt disponibile și au rolul de a corecta erori de funcționare a programului și de a îmbunătăți funcționarea transmisiei.
Se poate utiliza un calculator Haldex second hand, însă este important să fie același model, cu același cod OE. Reține că unele module sunt codate pentru mașina originală și trebuie reprogramate. De aceea, este necesar să apelezi la un specialist, care poate adapta calculatorul prin diagnoză.
Se poate schimba doar pompa, însă dacă calculatorul are probleme, aceasta nu va funcționa corect, fiind necesară și înlocuirea lui.
Costul de reparație al unui calculator Haldex Range Rover variază în funcție de defecțiune, întrucât dacă sunt doar niște conectori oxidati, poate fi de câteva sute de lei, dar dacă este nevoie de un nou calculator, acesta poate atinge câteva mii de lei, la care se adaugă și manopera.