Legea anvelopelor de iarnă: Ce trebuie să știi?

Iarna vine cu numeroase provocări pentru conducătorii auto, găsindu-ne de multe ori nepregătiți. Dacă deszăpezirea drumurilor publice revine în sarcina autorităților, conducătorii auto au responsabilitatea de a-și echipa corespunzător mașina, atunci când circulă în condiții de gheață, polei sau zăpadă.

 

Această responsabilitate este reglementată de ordonanța nr. 5 din 26 ianuarie 2011, care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. 

 

După cum am învățat din anii precedenți, iarna ne poate lua prin surprindere. De aceea, să îți pregătești mașina corespunzător nu este doar o obligativitate legală, ci o măsură de siguranță personală. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre legea anvelopelor și echiparea mașinii pentru sezonul rece.

 

 

Când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă, potrivit OUG nr. 5/2011?

 

Potrivit OUG nr.5/2011, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice acoperite cu gheață, polei sau zăpadă.

 

Până în anul 2011, circularea cu cauciucuri de iarnă era obligatorie începând din luna noiembrie până în luna martie, indiferent de starea drumurilor. Acum poți porni la drum cu cauciucuri de vară și în sezonul rece, dacă șoseaua este uscată, fără gheață, zăpadă sau polei.

 

Cu toate acestea, este de preferat să folosești anvelope de iarnă, datorită aderenței lor mult mai bune la temperaturi scăzute, spre deosebire de cele de vară.

 

 

Ce riști dacă nu îți echipezi vehiculul cu cauciucuri de iarnă?

 

Șoferii care conduc pe drumuri cu gheață, zăpadă sau polei, fără anvelope de iarnă, pot primi amenzi de până la 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

 

Autovehiculele care transportă marfă și au o masă mai mare de 3,5 tone, dar și cele pentru transport persoane, cu mai mult de 9 locuri pe scaune, riscă amenzi mai mari, între 2.500 – 4.000 lei.

 

Amenda poate crește în cazul autovehiculelor implicate în accidente, din cauza dotării necorespunzătoare cu cauciucuri de iarnă, șoferii fiind nevoiți să achite și costurile de reparație a drumului.

 

În ceea ce privește lanțurile antiderapante, acestea pot fi utilizate doar pe drumurile acoperite de zăpadă. Dacă sunt utilizate pe drumuri fără zăpadă, riști amenzi pentru deteriorarea drumului.

 

 

Riscuri de siguranță pe care să le ai în vedere

 

Nerespectarea legii cauciucurilor te expune mai multor riscuri, nu doar legale, ci și de siguranță. În primul rând, anvelopele de vară nu au o aderență bună pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă. Astfel, există riscul să pierzi controlul mașinii, siguranța ta, a pasagerilor tăi și celorlalți participanți la trafic fiind în pericol.

 

Frânarea la mașinile echipate cu anvelope de vară în timpul iernii nu este eficientă. Totodată, anvelopele de vară se pot uza mult mai repede, dacă le folosești în sezonul rece, cu temperaturi scăzute.

 

 

Amendați, chiar dacă au mașina echipată cu cauciucuri de iarnă

 

Se consideră cauciucuri de iarnă toate cele care sunt marcate cu litrele M și S, respectiv M+S, M.S. sau M& S, însemnând noroi și zăpadă. De asemenea, sunt acceptate cauciucurile marcate cu 3 PMS – 3 Peaks Mountain Snow Flake.

 

Reține că poți fi amendat chiar și cu cauciucuri de iarnă, dacă acestea sunt foarte uzate. Pentru a verifica nivelul de uzură al cauciucurilor, uită-te la banda lor de rulare.

 

Astfel, banda de rulare a unei anvelope noi trebuie să aibă cel puțin 9-11 mm înălțime. Îți poți da seama mai ușor dacă ai anvelopele uzate, uitându-te la liniile de ghidaj, trasate la cauciucurilor de iarnă, la o înălțime de cel mult 4 mm. Atunci când profilul anvelopelor s-a tocit și a ajuns la nivelul liniilor de ghidaj, este momentul să le schimbi.

 

 

Anvelope de iarnă tot anul?

 

Oricât de dificilă poate părea schimbarea cauciucurilor după încheierea sezonului rece, nu este de preferat să conduci vara cu cele de iarnă. Acestea au o bandă de rulare mult mai subțire, iar aderența pentru teren uscat nu este bună.

 

În plus, folosirea cauciucurilor de iarnă în lunile călduroase, poate crește consumul de combustibil.

 

Unii conducătorii auto preferă cauciucurile all season, care respectă reglementările legale. Astfel, nu vei fi amendat dacă circuli pe drumuri cu zăpadă sau gheață, având mașina echipată cu acest tip de anvelope.

 

Din cauza faptului că sunt utilizate în permanență, acestea pot avea o durată mai scurtă de viață, decât cele pentru iarnă sau vară.

 

 

De ce alte aspecte să mai ții cont când pleci la drum iarna?

 

Echiparea mașinii cu anvelope de iarnă nu este singura ta grijă, înainte de a porni la drum în sezonul rece. Avem în continuare câteva recomandări pentru tine:

  •  Folosește lichid de parbriz pentru sezonul rece

 

Chiar dacă lichidul de parbriz de iarnă arată la fel ca cel de vară, cele două au compoziții și proprietăți diferite. Cel de iarnă nu îngheață și nu există riscul să îți înfunde sistemul de spălare a parbrizului.

 

Totodată, acesta va ajuta parbrizul să se dezghețe mult mai ușor.

 

  • Verifică bateria

 

Bateria este mult mai solicitată iarna decât vara. Asigură-te că aceasta nu prezintă urme de coroziune în jurul bornelor și înlocuiește-o cât mai repede, dacă este uzată.

 

De asemenea, poți verifica cu un aparat de măsură gradul de încărcare al bateriei, care ar trebui să indice cel puțin 12V.

 

  • Verifică nivelul de antigel

 

Antigelul are rolul de a proteja motorul și a nu lăsa lichidele mașinii să înghețe. De aceea, trebuie să verifici nivelul lui, odată cu venirea iernii și să îl completezi, dacă este necesar.

 

Nu uita că antigelul se schimbă la cel mult 2 ani, deoarece punctul de îngheț al substanțelor din compoziție se schimbă.

 

  •  Folosește un spray împotriva înghețului

 

Temperaturile cu minus pot îngreuna deschiderea mașinii, dar cu un spray împotriva înghețului, previi neplăcerile ce pot apărea. Cu ajutorul lui, poți deschide ușor portiera înghețată, fără să o forțezi.

 

  • Efectuează o evaluare amănunțită la un service auto

 

Pentru a fi sigur că mașina ta este în perfectă stare de funcționare, poți merge la un service, pentru o evaluare amănunțită. În cadrul acestuia, sunt verificate componentele vitale ale mașinii și sunt remediate problemele, pentru a porni la drum în siguranță în timpul iernii.

 

 

La ce să fii atent când îți cumperi cauciucuri de iarnă?

 

Atunci când cauți cauciucuri de iarnă, trebuie să fii atent la certificările acestora. Ele trebuie să aibă marcajul M+S (Mud and Snow), care indică că pot fi utilizate pentru drumurile cu noroi și zăpadă.

 

Unele anvelope pot fi marcate cu simbolul fulgului de nea pe un munte cu 3 vârfuri, respectiv 3PMSF, pe care l-am menționat mai menționat mai sus în cadrul acestui articol. Acest simbol arată că sunt anvelope testate și pot face față condițiilor severe de iarnă.

 

Ține cont de aceste simboluri, deoarece îți arată că alegi anvelope în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

De asemenea, marca anvelopelor este importantă, deoarece producătorii de încredere investesc în materiale de calitate și oferă garanții de durabilitate. Chiar dacă pot fi mai costisitoare, ele au o durată de viață mai mare și o performanță mai bună. Astfel, vei economisi pe termen lung și te vei bucura de un nivel ridicat de siguranță.

 

Vrei să îți pregătești mașina pentru iarnă? Atunci vino la Land Atelier – service Range Rover Sport, Land Rover și Jaguar. La noi în atelier, efectuăm recondiționări motoare, diagnoze precise, revizie Range Rover, update soft și reparații generale, cu un timp de staționare cât mai mic.

 

În plus, în magazinul nostru online găsești arbore Range Rover, produse pentru caroserie, eșapament, frână sau direcție, cu livrare rapidă în toată țara. Discută cu un consultant Land Atelier și spune-ne cu ce te putem ajuta!

Blog
ARTICOLE SIMILARE
Contacteaza LandAtelier