Atunci când planifici o vacanță în afara țării, primul lucru pe care îl ai în vedere este pregătirea mașinii de călătorie. Ca atare, te asiguri că orice coduri eroare Jaguar sunt identificate și remediate corect, printr-o vizită la un service auto.
Chiar dacă mașina ta este perfect echipată, nu poți porni la drum fără să ai în vedere și alte aspecte, precum plata amenzilor de circulație. Fie că uiți să îți pui centura de siguranță sau nu cunoști limitele de viteză pe autostrăzi, este important să plătești amenda primită în cel mai scurt timp, pentru a evita complicațiile ce pot apărea.
În continuare, găsești informații despre plata amenzilor de circulație primite în țări din Uniunea Europeană și în afara acesteia.
Dacă ești sancționat cu o amendă de circulație pe teritoriul unei țări europene, o vei primi acasă, prin poștă. Cea mai simplă modalitate de plată este pe teritoriul țării respective, pentru a evita penalitățile sau alte probleme care pot apărea la trecerea frontierei.
Fiecare țară membră UE are propriile reguli cu privire la cuantumul amenzilor de circulație și modalitățile de plată. Spre exemplu, în cazul unei amenzi primite în Bulgaria, este de preferat să o plătești cât mai repede, dar nu direct polițistului care te sancționează, ci la o bancă sau printr-un transfer bancar. O altă variantă pe care o ai la dispoziție este să plătești cash la terminale.
Austria este recunoscută pentru sistemul cu peste 1.000 de camere care monitorizează traficul, dar și pentru amenzile ce pot depăși 150 de euro. În cazul în care se întâmplă să primești o amendă pe teritoriul ei, ai la dispoziție atât posibilitatea de plată cash, cât și prin transfer bancar, cu cardul sau prin poștă. Reține că termenul de plată este de 14 zile.
Utilizarea telefonului mobil, atunci când ești la volanul mașinii în Olanda te poate costa peste 200 de euro. Pentru plata amenzii, așteaptă să o primești acasă, pe document fiind menționată regula încălcată și suma de plată. Vei avea la dispoziție 8 săptămâni pentru plată. Reține că dacă nu respecți acest termen, valoarea amenzii va crește.
Indiferent de țara europeană în care ești amendat, dacă plătești contravenția în termen de 15 zile de la încălcarea regulilor de circulație, vei achita doar jumătate din suma pe care o datorezi. Plata amenzii se face prin poștă, la bancă, prin Sistemul Electronic Național de Plată Online a Taxelor și Impozitelor sau online.
Dat fiind faptul că Parlamentul European a mărit lista de sancțiuni rutiere pentru care vei primi amenzi acasă, neglijența la volan poate fi mult mai costisitoare decât până acum. Multe dintre cazurile în care conducătorii auto încălcau regulile de circulație, rămâneau nesancționate, din cauza faptului că unele state nu trimiteau acasă documentele.
Astfel, statul european în care se încalcă regulile de circulație, are la dispoziție 11 luni pentru a trimite amenda către conducătorul auto vinovat. Notificarea trebuie să conțină toate detaliile necesare, precum cele de depunere a unei contestații sau termenul de plată.
Înainte de următoarea ta vacanță, treci cu mașina într-un service auto, chiar și dacă nu remarci erori eroare Jaguar și informează-te cu privire la sancțiunile de circulație pe care le poți primi pe teritoriul țărilor vizitate.
Amenzile primite în țările din afara Uniunii Europene se pot achita pe loc sau prin mandat poștal, fiind de preferat să fie plătite pe teritoriul țării care te sancționează, pentru a evita complicațiile la graniță sau penalitățile.
Legislația diferă de la o țară la alta, motiv pentru care este indicat să te documentezi, înainte de a pleca la drum. În cazul Marii Britanii, amenzile nu se mai primesc acasă, însă beneficiezi de o reducere a sumei de plată, dacă le plătești în primele 14 zile de la primirea lor. Achitarea amenzilor se poate face online, însă pe amendă sunt trecute și alte detalii de plată.
În Turcia, plata amenzilor este obligatorie cât încă te afli pe teritoriul țării, în caz contrar fiind imposibil să treci granița. În ceea ce privește modalitatea de plată, ai la dispoziție mai multe opțiuni, respectiv la bancă, online sau agenții fiscale și instituții acreditate. Nu în ultimul rând, plata se poate face și la graniță, cu un card bancar.
În ceea ce privește amenzile primite în Ucraina, ele pot fi plătite pe site-ul Ministerului de Interne, prin introducerea numărului de înmatriculare a mașinii, a numărului permisului de conducere și al celui de pe pașaport. Plătește în primele 10 zile lucrătoare de la primirea amenzii, pentru reducerea ei cu 50 de procente.
Dacă până acum, conducătorii auto puteau merge cu amendă din Elveția în Germania, acum nu o mai pot face, fără plata acesteia. Astfel, neplata amenzii pe teritoriul Elveției nu mai poate fi evitată în Germania, începând cu 1 martie 2024.
Elveția este cunoscută precum țara cu cele mai sigure drumuri, dar și cele mai usturătoare amenzi. Depășirea vitezei admise cu 20 de kilometri la oră te va costa 180 de euro, spre deosebire de cei 60 de euro cu care vei fi sancționat în Germania.
Să conduci cu prudență este vital, indiferent dacă te afli pe drumuri cunoscute sau te aventurezi în zone mai puțin familiare. În cazul călătoriilor în străinătate, șansele de a te rătăci sau de a primi amenzi de circulație usturătoare sunt mult mai mari.
Depășirea limitei de viteză poate fi sancționată între 80 și 200 de euro, în timp ce nepurtarea centurii îți poate aduce amenzi cuprinse între 30 și 200 de euro. Folosirea telefonului mobil la volan este amendată cu 60 – 200 de euro, iar conducerea sub influența alcoolului îți poate mări bugetul cheltuielilor de vacanță cu până la 500 de euro.
Evită să conduci cu farurile stinse, să folosești benzi interzise sau să călătorești alături de copii, fără scaune omologate. Respectă regulile de circulație, indiferent de țara în care călătorești, pentru a menține siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, ceea ce te va scuti de amenzi mari.
Legile din străinătate sunt mult mai aprige decât cele din România. Informează-te despre legislația țărilor de care le vizitezi și condu cu prudență.
Nu în ultimul rând, ai grijă să faci o vizită de rutină la un service auto, pentru a te asigura că mașina ta funcționează în parametri optimi. La Land Atelier, realizăm revizii minuțioase pentru Land Rover, Range Rover și Jaguar.
Indiferent dacă vrei ca tehnicienii noștri să arunce o privire la sistemul de frână Jaguar, să înlocuiască lichidele la un Land Rover sau să echilibreze roțile la Range Rover, suntem echipați cu aparatura necesară, pentru a menține performanța ridicată a automobilului tău.
Nu te descuraja, în cazul unei defecțiuni a mașinii. Fie că este o eroare care îți apare în bord, fie că observi probleme cu direcția, suspensia sau la orice altă componentă, noi te putem ajuta. Cu programe moderne de diagnosticare, identificăm orice defecțiune a mașinii tale, chiar și pe cele mai complexe.
Iar dacă este necesară înlocuirea unor componente ale mașinii, la Land Atelier ai garanția că utilizăm doar piese originale sau OEM, care respectă standardele producătorului britanic. De altfel, fiecare manoperă beneficiază de garanție.
Prin respectarea regulilor de circulație, condusul cu prudență și efectuarea unei revizii auto înainte de a pleca la drum, ești sigur că te bucuri de vacanțe perfecte, fără incidente la volan.