De ce vibrează mașina când conduci? Descoperă cele mai frecvente cauze!

Vibrații ușoare ale mașinii în timpul condusului sunt normale, datorită rotației arborelui cotit și a altor componente din motor. Atunci când ele se simt precum niște trepidații, pot semnala diferite probleme în funcționarea mașinii, fiind necesară o evaluare amănunțită.

 

Încearcă să depistezi care este cauza responsabilă de apariția vibrațiilor. Ele se pot observa doar atunci când accelerezi sau la viraje. Fiecare detaliu este important și ajută tehnicianul auto să depisteze cauza, dar și soluția pentru remedierea problemei.

 

În continuare, îți prezentăm câteva dintre cele mai frecvente cauze, care duc la vibrații ale mașinii în mers.

 

  • Probleme cu anvelopele

 

Roțile neechilibrate pot cauza vibrații ale mașinii la viteze mici, care devin mai puternice odată ce accelerezi. Verifică roțile și vezi dacă greutatea acestora se distribuie uniform. În caz contrar, pot apărea atât vibrații, cât și defectarea suspensiei.

 

Problemele de echilibrare a roților pot cauza, de asemenea, un consum mai mare de combustibil, întrucât au o rezistență mai mare la rulare. 

 

Roțile se pot echilibra, însă dacă sunt prea deteriorate, este necesară înlocuirea lor. Pentru echilibrare, roțile se montează pe o mașină de echilibrare computerizată, care evaluează distribuția greutății în jurul fiecărei roți.

 

Nu exclude deformarea jantelor, care apare din cauza gropilor din carosabil sau a materialelor de slabă calitate din care sunt fabricate. Jantele deformate se pot îndrepta la o vulcanizare, însă nu este posibilă de fiecare dată, mai ales în cazul celor fabricate din aliaj ușor, care se pot fisura cu ușurință.

 

  • Problemele cu sistemul de frânare

 

În cazul în care vibrațiile mașinii din timpul condusului nu se datorează unei probleme cu roțile, îți recomandăm să verifici frânele. Discurile de frână uzate pot avea deformări, care duc la vibrații în timpul frânării.

 

Vibrațiile care apar atunci când conduci cu peste 70 de kilometri pe oră, însoțite de un miros de arsură la oprirea mașinii, pot fi cauzate de probleme cu etrierele, care se blochează pe discul de frână.

 

O altă problemă cu sistemul de frânare poate apărea la tamburii de frână. Atunci când se uzează, ei produc zgomote ciudate la frânare și vibrații ale pedalei de frână, dar și o frânare slabă, necesitând o remediere imediată.

 

Dacă urmează să cumperi o mașină rulată, mergi la un test drive și acordă atenție sistemului de frânare. Atunci când observi că mașina începe să vibreze la apăsarea pedalei de frână, discurile de frână pot fi ovalizate, fiind nevoie să le schimbi.

 

  • Probleme cu direcția

 

Chiar dacă nu ai probleme, atunci când conduci cu mașina în linie dreaptă, fii atent la vibrațiile ce pot apărea la curbe. Acestea apar atunci când capetele de bară sunt uzate. 

 

La unele mașini, poți observa că volanul vibrează când conduci în linie dreaptă, dar nu și atunci când virezi. În această situație, este necesară înlocuirea pivoților.

 

Vibrațiile mașinii la viraje pot fi datorate de o problemă cu servodirecția. Verifică cu regularitate uleiul de servodirecție și reumple, dacă este necesar. Asigură-te, totodată, că nu există scurgeri de ulei, care pot cauza și ele probleme. 

 

Nu poate fi exclusă o uzare excesivă a rulmenților roților, care sunt conectați la caseta de direcție. Dacă aceștia sunt uzați, nu vor mai funcționa corespunzător și vor produce vibrații sau zgomote. Pentru oricare dintre aceste probleme, mergi cu mașina la un service autorizat mărcii tale.

 

  • Probleme cu suspensia

 

Suspensia este conectată cu direcția, diferite probleme la nivelul ei putând să producă vibrații ale mașinii. Verifică dacă suspensia este aliniată corect și nu are componente uzate, care să necesite înlocuire.

 

Bucșele sau pivoții de suspensie uzați cauzează vibrații la viteze mai mari sau atunci când frânezi. Astfel, prezența trepidațiilor este un semn că trebuie să verifici sistemul de suspensie, pentru a înlocui componentele uzate.

 

  • Probleme cu puntea

 

O altă parte a mașinii pe care să o verifici, pentru a depista cauza vibrațiilor, este puntea. Simpla lovire a unei gropi poate cauza probleme în funcționarea mașinii, inclusiv îndoirea punții, care va produce vibrații, ce cresc pe măsură ce accelerezi.

 

Verifică la un service, dacă există lovituri la punțile mașinii, acestea fiind o problemă majoră, ce poate face mașina să vibreze în timpul mersului. 

 

  • Probleme cu motorul

 

Încheie verificarea mașinii care vibrează cu analizarea motorului. La nivelul acestuia, sunt mai multe componente care pot provoca vibrații, ce necesită o atenție deosebită. Spre exemplu, bujiile murdare sau uzate pot duce la apariția vibrațiilor la ralanti.

 

Bujiile care nu funcționează corect afectează aprinderea unei mașini, transmițând o vibrație în toată mașina. Verifică cu atenție filtrele mașinii și mergi la un mecanic, pentru a depista cauza.

 

Chiar și un filtru de aer înfundat sau deteriorat poate afecta motorul, prin reducerea alimentării cu oxigen, necesar procesului de aprindere. Lipsa de aer duce la trepidații ale motorului. 

 

 

Cum să previi vibrațiile mașinii?

 

Vibrațiile care pot apărea la o mașină în mers, pot fi prevenite, prin respectarea reviziilor anuale și efectuarea periodică a schimburilor de filtre și ulei.

 

Condusul prudent contribuie, de asemenea, la menținerea funcționării optime a mașinii. Multe drumuri din România sunt pline de gropi, ce pot cauza daune grave ale mașinii.

 

Viteza cu care lovești o groapă influențează tipul și gravitatea avariei provocate. Primele afectate sunt anvelopele, care se pot perfora. De asemenea, se pot îndoi jantele.

 

Imediat ce observi o deteriorare a anvelopelor, este recomandat să le schimbi cât mai repede. Suspensia poate și ea să fie afectată de impactul cu o groapă, producând manevrabilitate slăbită, vibrații și zgomote neobișnuite.

 

 

Cât de des să mergi cu mașina în service?

 

Se merge cu mașina în service, în funcție de numărul kilometrilor parcurși sau la cel mult un an, pentru o revizie de rutină. Intervalul de cel mult un an se recomandă și conducătorilor auto care utilizează mai rar mașina, pentru întreținerea ei corespunzătoare.

 

În timpul unei revizii auto, se schimbă uleiul și filtrele, însă au loc și verificări ale unor componente importante. Astfel, mecanicul va verifica anvelopele și presiunea roților, starea amortizoarelor și de încărcare a bateriei.

 

Nu sunt excluse sistemele de direcție, frânare și suspensie, prin intermediul cărora se pot preveni problemele mai costisitoare. Dacă se depistează precoce semnele de uzură, este menținută siguranța conducătorului auto și a pasagerilor, fiind evitate costuri mai mari de reparație.

 

Revizia auto prelungește durata de viață  a mașinii, reduce consumul de combustibil și costul la reparații, îți sporește siguranța în trafic și previne diferite defecțiuni ce pot apărea, semnalate atunci când te afli la volan, prin trepidații și zgomote neobișnuite.

 

Fiecare revizie auto efectuată la Land Atelier este realizată cu o atenție sporită, pentru a depista în timp util orice problemă și a prelungi durata de viață a mașinii. Contactează-ne pentru o revizie și află cu precizie care este starea de sănătatea a mașinii tale!

 

 

Identifică cauza vibrațiilor la Land Atelier

 

Indiferent dacă ai nevoie de ulei haldex Range Rover, bielă motor Range Rover, reparații generale, recondiționări motor și diagnoze precise, noi îți stăm la dispoziție cu soluții complete de service pentru automobile Range Rover, Range Rover și Jaguar.

 

De 20 de ani, venim în sprijinul pasionaților de vehicule JLR, oferindu-le reparații cu garanție, ce sunt trecute în istoricul de service. Astfel, dacă observi că SUV-ul tău britanic trepidează atunci când conduci în linie dreaptă, la viraje sau când accelerezi, vino în atelierul nostru.

 

În urma unei evaluări amănunțite, identificăm exact care este cauza responsabilă de apariția vibrațiilor și intervenim rapid pentru remedierea ei. Tot la noi găsești accesorii Range Rover Sport, Land Rover și Jaguar. Vizitează-ne online sau vino în atelierul nostru, situat pe Șoseaua Pantelimon din București, pentru servicii complete și reparații rapide.

Blog
ARTICOLE SIMILARE
Contacteaza LandAtelier