5 modele de Jaguar care au făcut istorie

Automobilele Jaguar cuceresc conducătorii auto din întreaga lume, cu eleganța și performanța lor. Dacă la început, producătorul britanic fabrica atașe de motocicletă, începând cu anul 1935, acesta revoluționează industria auto, cu una dintre cele mai frumoase mașini postbelice.

În cazul în care te numeri printre fanii Jaguar, te invităm să descoperi în acest articol 5 modele cu care producătorul britanic a făcut senzație de-a lungul deceniilor.

1. Limuzina SS

În anul 1935, este introdus pe piața de autoturisme primul Jaguar – limuzina SS, prezentată cu denumirea de Swallow Sidecar. Aceasta este una dintre cele mai apreciate mașini după Primul Război Mondial, grație designului ei elegant și a formei alungite.

Pentru a reflecta agilitatea și grația unei feline, Jaguar este cel mai potrivit nume pentru prima limuzină a producătorului britanic, iar din 1945, este utilizat la toate modelele fabricate.

2. Jaguar XK120

Dacă remarci astăzi durabilitatea unui arbore Jaguar, performanța motoarelor Ingenium sau designul elegant al acestor mașini, acestea nu sunt o premieră pentru producătorul englez. Astfel, de-a lungul deceniilor, ei au inovat industria auto, prin modele de autoturisme care au creat senzație.

Designul modelului XK120 a fost creat de fondatorul Jaguar în doar câteva luni, remarcându-se prin caroseria joasă și aerodinamică. Tot la acest model a putut fi remarcată grila ovală cu dungi verticale, care a rămas simbolul Jaguar pentru următoarele 2 decenii.

Dincolo de design, acest model se remarcă prin motorul cu 2 axe cu came, care s-a regăsit apoi la modelele Jaguar pentru 40 de ani.

3. C-Type

Anul 1951 este o nouă etapă semnificativă în evoluția Jaguar, prin lansarea modelului C-Type. Acesta este un automobil de curse, ce a crescut popularitatea brandului, având un design atractiv, dar și o greutate cu 25% mai mică decât a modelului XK.

Nu este deloc surprinzător că a câștigat Le Mans în 1951, întrucât modelele C-Type erau unele dintre cele mai performante de la acea vreme.

4. D-Type

Anul 1954 aduce în prim plan modelul D-Type, cu caroseria lui autoportantă și forma lui fluidă. De asemenea, acesta a fost una dintre cele mai frumoase mașini de curse, care a câștigat cursa de 24 de ore de la Le Mans trei ani la rând.

De altfel, colecționarii care au dorit să dețină un Jaguar D-Type, au putut să îl achiziționeze la un preț de peste 1 milion de lire sterline, întrucât producătorul a decis să construiască 9 exemplare D-Type și XKSS, respectând specificațiile din 1957. 

5. Mark II

5 ani mai târziu, D-type este remarcat într-o nouă formă – Mark II. Acesta era echipat tot cu motorul de 6 cilindri, care a făcut senzație la D-Type, fiind o limuzină sport spectaculoasă.

William Lyons, cofondatorul Jaguar, a respectat elementele de design întâlnite la Mark I, însă a înlocuit cadrele groase din metal ale ușilor cu unele cromate și a făcut parbrizul mai mare.

Astăzi Jaguar îți pune la dispoziție modelele I-Pace, F-Pace, E-Pace, XE, XF sau F-Type, fiecare cu design unic, manevrabilitate ridicată și performanță mărită.Iar dacă deții deja unul dintre aceste automobile, nu uita să vii cu mașina în service, pentru o revizie Jaguar. La Land Atelier, realizăm revizii amănunțite, prin care evaluăm minuțios parametrii de funcționare ai mașinii tale, identificăm problemele și le remediem eficient, astfel încât să îi prelungești longevitatea și să îi menții performanța ridicată.

Blog
ARTICOLE SIMILARE
Contacteaza LandAtelier