De ce merită să îți cumperi o mașină electrică? Avantaje și dezavantaje

Începând cu anul 2035, achiziționarea unei mașini electrice va fi singura opțiune pe care o vei avea la dispoziție, dată fiind directiva europeană privind interzicerea vânzării de mașini noi, cu motoare pe combustibil.

Tocmai de aceea, ne-am propus în acest articol să îți prezentăm avantajele și dezavantajele unei mașini electrice.

Tipuri de mașini electrice

Mașinile electrice funcționează printr-un motor care folosește energie electrică, în loc de combustibil, fie că sunt propulsate exclusiv de un motor electric, fie că sunt asistate de un motor cu combustie internă.

În momentul de față se cunosc cinci tipuri de mașini electrice, după cum urmează:

  • Battery Electric Vehicle (BEV)

Aceste mașini sunt dotate cu unul sau mai multe motoare electrice, care sunt alimentate de o baterie cu încărcare periodică la o priză obișnuită sau la o stație de încărcare. Noul Range Rover 100% electric este un automobil BEV, disponibil pentru precomandă de la sfârșitul anului 2023.

Timpii de încărcare la o mașină BEV variază de la 30 de minute la 12 ore, în funcție de cablu și de metoda disponibilă.

  • PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle)

Mașinile PHEV sunt dotate cu un motor electric și unul cu combustie internă. Astfel, bateria motorului electric este încărcată prin energia produsă de cel termic, dar se poate încărca și la o priză sau la o stație de alimentare.

Ambele motoare funcționează în același timp, cel electric funcționând atunci când viteza este redusă sub 50 de kilometri pe oră. Land Rover PHEV dovedește cum te poți bucura de aventuri pe patru roți, cu emisii reduse în timpul deplasării, prin propulsia combinată pe benzină și electrică.

  • Hybrid Electric Vehicle (HEV)

Asemeni mașinilor electrice PHEV, cele HEV utilizează concomitent un motor electric și unul termic, pentru a asigura performanțe mai bune de consum și reducerea emisiilor. Acestea se deosebesc prin faptul că bateria motorului electric se poate încărca doar cu ajutorul celui cu ardere internă și nu de la priză sau stația de încărcare.

  • Mild Hybrid electric Vehicle (MHEV)

Deși motorul electric cu care sunt echipate mașinile MHEV nu poate propulsa singur mașina, având în continuare nevoie de ajutorul unui motor cu ardere internă, reduce consumul de combustibil și de noxe.

Astfel, mașina economisește resursele la frânare, opriri sau mers constant, pentru a diminua emisiile poluante. Land Rover îți pune la dispoziție soluții MHEV, prin modele asistate de un motor electric de mici dimensiuni, care permite economisirea energiei la motoarele diesel și pe benzină. 

  • Extended Range Electric Vehicle (EREV)

Dacă îți dorești o variantă îmbunătățită a mașinilor PHEV, EREV pot fi o alegere inspirată. Acestea se evidențiază printr-un mic generator pe benzină, ce asigură încărcarea motorului electric, atunci când mașina este oprită și nu este conectată la o altă sursă de alimentare. Generatorul poate fi încărcat de la orice stație de carburant.

Indiferent dacă preferi o mașină electrică, pe benzină sau motorină, la Land Atelier găsești piese originale sau OEM, respectiv calculator Range Rover, piese pentru reparația sistemului de frânare, a suspensiilor sau chiar pentru intervenții complexe la nivelul motorului. Tehnicienii noștri sunt experimentați în reparația mașinilor cu motoare cu combustie internă și electrice, găsind de fiecare dată soluții, indiferent de complexitatea defecțiunii

Cele mai importante avantaje ale unei mașini electrice

De departe, primul avantaj al unei mașini electrice este protejarea mediului înconjurător și reducerea emisiilor de carbon. Prin conducerea unei mașini 100% electrice, vei elimina complet costul combustibilului. În cazul mașinilor hibrid, costul generat de combustibil este redus considerabil. Astfel, costul de încărcare a bateriei este mult mai mic decât cel de alimentare a unei mașini cu motor pe combustibil.

Întreținerea unei mașini este un alt criteriu important pe care să îl iei în considerare, atunci când iei o decizie de achiziție. Mașinile electrice se remarcă prin costuri mai mici de întreținere, întrucât sunt eliminate cele generate de schimbul de ulei, bujii, antigel, filtre sau kitul de ambreiaj și alte accesorii auto.

Motoarele electrice dispun de 90% mai puține componente în mișcare, motiv pentru care piesele acestora se uzează mult mai greu. Astfel, tu vei cheltui mult mai puțin pentru a întreține o mașină electrică.

Nu în ultimul rând, la achiziția unei mașini electrice, poți beneficia de anumite avantaje fiscale, precum reduceri sau scutirea de la plata impozitului.

Multe persoane evită mașinile electrice, din cauza autonomiei acestora, însă nu există motive de îngrijorare. Spre exemplu, dacă vrei să îți cumperi un Range Rover Evoque electric hybrid, beneficiezi de o autonomie în modul electric de până la 68 de kilometri. Aceasta este suficientă pentru majoritatea persoanelor.

În plus, este distractiv să conduci o mașină electrică, putând să te bucuri de un drum mai liniștit, fără să fii deranjat de multitudinea de piese mecanice care se mișcă simultan.

Dezavantaje de luat în considerare

La capitolul dezavantaje în achiziționarea unei mașini electrice, se află prețul mai ridicat al acestora. Acestea sunt mai scumpe decât cele clasice, însă costul mai mare se compensează prin economiile generate de întreținerea mai ieftină și eliminarea sau reducerea combustibilului.

Timpul de încărcare poate fi un alt dezavantaj. Dacă un plin la mașina pe benzină sau motorină durează câteva minute, va trebuie să aștepți până la 12 ore pentru a încărca o mașină electrică. În cazul în care optezi pentru o stație de încărcare, trebuie să găsești una liberă, adăugându-se uneori și timpul de așteptare până la eliberarea acesteia.

Cu toate acestea, se fac progrese remarcabile în ceea ce privește autonomia mașinilor electrice. Dacă în prezent, există modele ce îți asigură o autonomie de sute de kilometri, aceasta va crește în anii următori, la fel cum se va întâmplă și cu numărul stațiilor de încărcare.

Spre exemplu, noul Range Rover Sport PHEV îți garantează o autonomie de 115 kilometri, încântându-te astfel prin excelentele performanțe de condus și autonomia ridicată.

Un alt dezavantaj poate fi costul mai mare de reparație. Deși mașinile electrice se defectează mult mai rar, costurile de reparație pot fi mai mari. Astfel, dacă costul plătit pentru un schimb de ulei Range Rover nu îți creează emoții, reparațiile pe care le poți face la o mașină electrică pot fi mai ridicate, însă modul de întreținere contează enorm.

De aceea, te sfătuim să vii cu mașina în service pentru revizii auto periodice, care îi sporesc longevitatea și previn reparațiile costisitoare. Noi te așteptăm la Land Atelier cu servicii complete pentru reparații Land Rover, Range Rover și Jaguar, dar și cu piese originale și OEM la prețuri corecte.

Stațiile de încărcare auto, în creștere în România

Autonomia mașinilor electrice și posibilitatea de încărcare a acestora poate descuraja cumpărătorii de automobile, însă infrastructura din România este în continuă dezvoltare. Ca atare, numărul stațiilor de încărcare din țară face față utilizatorilor actuali.

Bineînțeles, acestea sunt în continuă creștere, existând deja companii care se evidențiază prin soluțiile de infrastructură oferite pentru mașinile electrice.

Totodată, și autonomia mașinilor electrice s-a schimbat, existând modele ce asigură o autonomie reală de 250-300 de kilometri sau chiar de 600 de kilometri. Ca atare, se estimează ca în următorii ani, numărul mașinilor electrice să îl egaleze pe cel cu combustibil, în preferințele utilizatorilor.

Achiziționarea unei mașini electrice va deveni o necesitate în deceniul următor, prin care vei proteja mediul înconjurător, fără să faci vreun compromis în ceea ce privește experiența de condus.

Dacă tot vorbim despre mașini electrice, nu putem exclude eforturile producătorilor auto, de a-ți pune la dispoziție automobile performante, cu zero emisii. Land Rover se numără printre aceștia, anul 2025 fiind cel în care vom putea admira noul Range Rover 100% electric, disponibil deja pentru precomandă.

Indiferent de ce mașină alegi, la Land Atelier găsești parteneri de încredere, care garantează o funcționare optimă. Solicită o programare pentru revizii anuale, schimburi de ulei, erori eroare Range Rover sau diagnoze precise, iar noi îți vom răspunde cu promptitudine.

Blog
ARTICOLE SIMILARE
Contacteaza LandAtelier